FI | EN

Uusi lannoite Agra tuoteperheeseen

Ecolan Oy ja St1 yhteistyöhön – bioetanolituotannon sivujakeet ruuantuotannon käyttöön ja uudenlainen puupohjainen vinassituote markkinoille


Luomuviljelyyn soveltuvia lannoitteita valmistava Ecolan Oy ja energiayhtiö St1 aloittavat yhteistyön. St1 Kajaanin bioetanolilaitoksen Cellunolix® -biojalostusprosessin sivujakeista valmistetaan puuvinassia. Ecolan Oy lisää nestemäisen puuvinassin tuotevalikoimaansa ja ottaa sen osaksi tuotekehitystään. Puuvinassilla on REACH -hyväksyntä ja käyttöturvallisuustiedote, ja tuote on GMO-vapaa. Yhteistyöllä yritykset vahvistavat kotimaisen teollisuuden ravinnekierrätystä ja Ecolan Oy:n luomuviljelyyn soveltuva tuotevalikoima laajenee 1.8.2019 alkaen kasvipohjaisella lannoitetuotteella ECOLAN AGRA® 3-0-0 NS.


ECOLAN AGRA® 3-0-0 NS on nestemäinen liuoslannoite, jonka avulla voidaan tehostaa kasvien ravinteiden käyttöä. Lannoite sisältää liukoista typpeä, rikkiä ja natriumia, jotka ovat heti kasvien käytettävissä. Nestemäistä puuvinassilannoitetta voidaan käyttää sellaisenaan kasvustoon levittämällä tai lietelantaan sekoittamalla.


ECOLAN AGRA® 3-0-0 NS ravinteet ovat liukoisia ja kasveille käyttökelpoisia, joten lannoitetta voidaan levittää kasvukaudella suoraan kasvustoon. Sellaisenaan käytettynä puuvinassilannoitetta voidaan annostella 2-4 tonnia hehtaarille, jolloin kasvit saavat 50-100 kg liukoista typpeä hehtaarille. Nestemäisen lannoitteen levittäminen vaatii erikoiskalustoa, jotta se saadaan sijoitettua tasaisesti kasvupaikalle.


Sekoittamalla ECOLAN AGRA® 3-0-0 NS lietelantaan parannetaan lietelannan sisältämien ravinteiden käyttökelpoisuutta kasveille ja lisätään lietelannan typpipitoisuutta. Ecolan Oy:n Agra-tuotekehityspäällikkö Jukka Kivelän laskelman mukaan seoksella 15 m3 naudan lietelantaa ja 2 m3 puuvinassia saadaan orgaaninen lannoiteseos, joka sisältää 75 kg liukoista typpeä hehtaarille. Lisäksi kasvien käyttöön saadaan noin 10 kg fosforia ja 45 kg kaliumia sekä reilusti rikkiä ja muita hivenravinteita. Kun puuvinassi reagoi lietelannassa happamoittavasti, voidaan samalla vähentää lietelannan varastoinnin ja levityksen aikaisia ammoniakkipäästöjä ja typpitappioita. Lietelanta-puuvinassiseos voidaan levittää tavanomaisella lietelannan levitykseen soveltuvalla kalustolla.


ECOLAN AGRA® 3-0-0 NS on Kivelän mukaan lannoitetuote, jolla saadaan tarvittavia liukoisia ravinteita viljelykierron ja muun lannoiteohjelman täydentämiseksi. ECOLAN AGRA® 3-0-0 tehokas typpipitoinen täydennyslannoite, jolla voidaan nostaa luomuviljelyn satotasoja.


ECOLAN AGRA® 3-0-0 NS lannoitteen toimitukset alkavat Kajaanista elokuussa 2019.


Lisätietoja ja myynti:
Ecolan Oy, Satu Lehmus, Agra liiketoimintapäällikkö puh. 050 411 1184


Lantmännen Agro Oy, www.lantmannenagro.fi